250. obletnica Ludwiga van Beethovna

Komorni ansambel Hiše kulture Celje bo izvedel omenjeni Septet v Es-duru pod umetniškim vodstvom Gee Pantner Volfand, solo violistke Simfoničnega orkestra RTV Slovenija, članice godalnega kvarteta Accademia in splDavid Gregorc, klarinet Miha Mitev, fagot Jože Rošer, francoski rog Jerica Kozole, violina Gea Pantner Volfand, viola Zoran Bičanin, violončelo Miha Firšt, kontrabas

torek, 15. december 2020 ob 20:00
Televizija Celje, YouTube, Facebook

 

Ludwig van Beethoven je eden najpomembnejših umetnikov v zgodovini zahodne umetnosti. Že za časa življenja je kot virtuozni pianist navduševal ljudi po vsej Evropi, vznemirjenje ob pričakovanju njegovih novih simfonij pa bi lahko danes primerjali kvečjemu z neučakanostjo pred premierami največjih Hollywoodskih filmskih produkcij. Relativno mlademu je uspelo vzpostaviti stik z visokim avstrijskim plemstvom in tudi samim dunajskim dvorom, kamor je prispel leta 1795 in kmalu začel prijateljevati in sodelovati z Goethejem in Antoniom Sallierijem. Leta 1800 je dokončal Septet v Es-duru, ki ga je posvetil Cesarici Mariji Tereziji. Skladba je napisana za v komorni glasbi nestandardno zasedbo, ki pa je skladatelju mestoma omogočila doseganje učinka simfoničnega orkestra.

Komorni ansambel Hiše kulture Celje bo izvedel omenjeni Septet v Es-duru pod umetniškim vodstvom Gee Pantner Volfand, solo violistke Simfoničnega orkestra RTV Slovenija, članice godalnega kvarteta Accademia in sploh ene najuspešnejših komornih glasbenic pri nas.

Zasedba:
David Gregorc, klarinet
Miha Mitev, fagot
Jože Rošer, francoski rog
Jerica Kozole, violina
Gea Pantner Volfand, viola
Zoran Bičanin, violončelo
Miha Firšt, kontrabas

YouTube povezava: https://www.youtube.com/channel/UCmsleb-PJwZUTqqvC4M1XEg
Facebook povezava: https://www.facebook.com/events/169163814903076