Predstavitev nove sezone

Programska ekipa Hiše kulture Celje – Gregor Deleja, Nuša Komplet Peperko, Matija Kovač in Miha Firšt, je na novinarski konferenci v torek, 12. oktobra, ob 10:00 v Muzeju novejše zgodovine Celje predstavila novo sezono, ki so jo poimenovali Koncentracija

Hiša kulture Celje svoje delovanje deli na tri ključne stebre: zagotavljanje vrhunske umetniške ponudbe v celjski regiji, produkcijo novih glasbenih in glasbeno-scenskih del ter razvoj inovativnih pedagoških programov kulturno-umetnostne vzgoje. 

Glasbeni abonma so prejšnji teden otvorili s koncertom komornega simfoničnega orkestra pod vodstvom dirigenta Simona Dvoršaka, ki je krstno izvedel novo skladbo skladatelja Iztoka Kocena in Simfonijo iz novega sveta Antonina Dvoraka. Abonma se bo nadaljeval s predstavo nove opere Tomaža Sveteta Hiša usmiljenja v izvedbi Slovenskega komornega glasbenega gledališča, izpostavili pa so še koncert orkestra Ljubljanski solisti s solistko Petro Kovačič, članico Dunajske filharmonije, in baletno produkcijo Možiček Josipa Ipavca, ki jo pripravljajo v sodelovanju s Festivalom Velenje, plesalko Mojco Majcen in beograjskim koreografom Aleksandrom Ilićem.

Otroški abonma Glasbene sobotnice v soboto ob 10:00 v Muzeju novejše zgodovine Celje otvarja predstava Popotne pravljice, isti dan popoldne pa bodo izvedli tudi ponovitve odmevne predstave Potres z igralko Dorotejo Nadrah – predstavo za enega gledalca. Proste termine izvedbe je še možno rezervirati na spletni strani www.hisakulture.si, kjer je objavljen tudi celoten program letošnjega gledališkega cikla. 

Med novimi glasbeno-scenskimi produkcijami izpostavljajo glasbeno predstavo Mojstri pajki, ki sta jo napisala Tomaž Trop, kitarist in skladatelj glasbene zasedbe Tabu, in Nuša Komplet Peperko, tudi avtorica dramske predloge muzikala po motivih Lile Prap Kure?!. Slednji po premieri v juniju uspešno nadaljuje z gostovanji po Sloveniji. Do decembra bodo nastopili še v Mariboru, Radovljici, Krškem in Tržiču. 

Na področju kulturno-umetnostne vzgoje in razvoja občinstva nadaljujejo z izvedbo pedagoškega programa Ambasador kulture, ki učencem in dijakom v Mestni občini Celje omogoča samostojno in samoiniciativno obiskovanje nekuriranih umetniških dogodkov. S sredstvi pridobljenimi na razpisu Centra za kreativnost v letu 2020 so razvili tudi digitalno platformo z mobilno aplikacijo, ki bo v prihodnjih letih omogočila razširitev programa na vso državo. V tem šolskem letu bodo prvič razpisali tudi šolsko tekmovanje, ki bo učence in dijake vzpodbujalo k poglobljeni interpretaciji k umetniških del s področja glasbe, gledališča, plesa, filma, arhitekture in vizualnih umetnosti. V začetku leta 2022 bodo začeli z izvedbo Projekta 212, koncertne turneje po vseh slovenskih občinah, tekom katere bodo ustvarili natančen popis prireditvene infrastrukture v državi in vzpostavili platformo za trajnosten ekonomsko učinkovit sistem omogočanja rednih kakovostnih glasbenih programov v majhnih slovenskih krajih. 

Nadaljujejo tudi s spremljevalnimi aktivnostmi Veronikine nagrade – naročanjem novih glasbenih del, ki se navdihujejo v poeziji preteklih dobitnikov te prestižne pesniške nagrade, dogodki namenjenimi promociji prihodnjih nominirancev in raziskovanju svežih pristopov k povezovanju poezije, gledališča in glasbe. 

Po besedah programske ekipe Hiša kulture Celje s promocijo in spodbujanjem ustvarjalnosti in poustvarjalnosti ter kontinuiranim pedagoškim delom lahko pomagajo preseči vse pogosteje negativno izražene tendence prebivalstva po iskanju identitete in povezovalnih elementov v nacionalizmih. Ne historična kultura – umetnost prihodnosti mora biti intersubjektivni mit, ki nas povezuje.