Gostovanje Možička v Beogradu

Ob slovenskem kulturnem prazniku je bil včeraj zvečer v gledališču Duška Radovića v Beogradu uprizorjen balet Možiček skladatelja Josipa Ipavca v koprodukciji Hiše kulture Celje, Festivala Velenje in Balkan Dance Project. 


Novo postavitev prvega slovenskega baleta je bila premierno uprizorjena 27. decembra v Celju ob 100. obletnici smrti šentjurskega skladatelja Josipa Ipavca. Koreografa predstave sta Aleksandar Ilić in Gjergj Prevazi , pod dramaturgijo se podpisuje Nuša Komplet Peperko, glasbeni vodja predstave je Iztok Kocen, avtor scenografije pa Matija Kovač. V predstavi nastopajo plesalci Mojca Majcen (Slovenija), Patricija Crnkovič (Slovenija), Branko Mitrović (BIH) in Jakša Filipovac (Srbija) ter pianistka Ana Semič Bursać, violinist Uroš Bičanin, violončelist Zoran Bičanin in kontrabasist Miha Firšt. 


V predstavi preplet klasičnega in sodobnega plesnega izraza na tri Ipavčeve skladbe gledalce uvede v svet njegovega Možička. V toplo, domačo, komično, skorajda arhetipsko ljubezensko intrigo med mladima zaljubljencema, z mislijo, da happy end ni nujno poročno slavje. V Ipavčevemu Možičku, kjer ustvarjalci ostajajo zvesti njegovi glasbeni predlogi, ohranjajo ljubezen kot osrednji motiv, a ga razprejo v številne nove izraze.


Gostovanje predstave je organiziralo Veleposlaništvo Republike Slovenije v Beogradu, dogodek pa je z govorom otvoril slovenski veleposlanik v Beogradu nj. eksc. Damjan Bergant.


Avtorica fotografij je Belkisa Beka Abdulović.