Klavirski trio Artio

V četrtek, 14. april 2022, so ob 19:30 v Narodnem domu Celje nastopili Johanna Estermann, klavir; Judith Fliedl, violina; in Igor Mitrović, violončelo.


Program:

Ludwig van Beethoven: Klavirski trio “Duh” v D-duru, Op. 70, Št. 1
Allegro vivace e con brio
Largo assai ed espressivo
Presto

******

Dmitrij Šostakovič: Klavirski trio št. 2 v e-molu, Op. 67
Andante — Moderato 
Allegro con brioLargo
Allegretto — Adagio 


O zasedbi:
Trio Artio so na Dunaju ustanovile avstrijska violinistka Judith Fliedl, nemška violončelistka Christine Roider in avstrijska pianistka Johanna Estermann. Po uspešnih mednarodnih nastopih so se odločile, da se profesionalno posvetijo skupnemu muziciranju v triu. Komorno igro so skupaj študirale na Univerzi MDW na Dunaju pri Stefanu Mendlu (Dunajski klavirski trio) in Johannesu Meisslu (Artis Quartet), ki je še vedno njihov umetniški mentor.

Trio se je kmalu mednarodno uveljavil s koncerti v ZDA, Kanadi, Angliji, na Norveškem, Nemčiji, Nizozemski, Franciji, Italiji, Bolgariji, Poljski, Romuniji, Sloveniji in Egiptu. Kot nagrajenke mednarodnega tekmovanja za komorno glasbo »Massimiliano Antonelli« sta ansambel podprla fundacija Yehudi Menuhin Live Music Now Foundation in »Le Dimore del Quartetto«. Trio se dodatno izobražuje na mojstrskih tečajih na ECMA (European Chamber Music Academy) in pri profesorjih Eberhardu Feltzu, Dirku Mommertzu, Jani Kuss in Williamu Colemanu.

Pomemben del glasbenega dela tria je raziskovanje sodobne glasbe. Poleg izvedb del Johannesa Marie Stauda, Berta Breita, Wernerja Pirchnerja in Clare Ianotte je trio premierno predstavil klavirski trio Kurta Estermanna.

Koncert je omogočil Avstrijski kulturni forum.