Ljubljanski solisti

Godalni orkester Ljubljanski solisti (prvotno Mladi ljubljanski solisti) so na pobudo violinista Nejca Avblja leta 2010 ustanovili ambiciozni študentje glasbenih akademij v Ljubljani, Gradcu, Salzburgu in na Dunaju. V svojih vrstah imajo članico Dunajskih filharmonikov, vidne člane orkestrov Salzburške filharmonije, Slovenske filharmonije, simfonikov RTV Slovenija, SNG opera in balet Maribor, Koroškega simfoničnega orkestra iz Celovca in mentorje na Akademiji za glasbo v Ljubljani ter konservatorijih v Ljubljani, Mariboru in Celju. Orkester članom omogoča platformo za iskanje lastnega glasbenega izraza, izpopolnjevanje čuta za skupinsko igro in medsebojno podporo pri doseganju vrhunskih koncertov, vsem pa je dal neprecenljive izkušnje, ki so pomembno vplivale tudi na njihove nadaljnje kariere.

Za seboj imajo na desetine koncertov, obsežen repertoar, veliko izjemnih gostujočih solistov, kot sta Iztok Hrastnik in Tanja Sonc, sodelovanj z dirigentoma Markom Letonjo in Stojanom Kuretom. Na koncertih po vsej Sloveniji so izvedli večji del železnega repertoarja za godalne orkestre, njihove interpretacije pa strokovna javnost ocenjuje s superlativi. 

Petra Kovačič je od leta 2016 članica Dunajske državne opere in ansambla Dunajskih filharmonikov. Študij je zaključila na Univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost na Dunaju, v razredu priznane solistke in profesorice Roswithe Randacher. Na mojstrskih tečajih se je izpopolnjevala pri priznanih violinskih pedagogih (V. Steude, M. Šetena, P. Götzel, L. Honda Rosenberg, M. Frischenschlager, H. Fister, P. Novšak, V. Meljnikov, T. Lorenz …). Večkratna nagrajenka državnih in mednarodnih tekmovanj svoje glasbeno udejstvovanje dopolnjuje kot komorna glasbenica v različnih sestavih s katerimi se predstavlja na priznanih glasbenih festivalih.

Koncert Ljubljanskih solistov bo v četrtek, 16. marca, ob 19:30 v Narodnem domu Celje. Predkoncertni pogovor z umetniki bo ob 19:00.


Vstopnice so naprodaj na spletni strani mojekarte.si, na vseh bencinskih servisih Petrol in OMV, v trafikah 3DVA ter eno uro pred koncertom v Narodnem domu Celje.

Spored:
Nino Rota (1911–1979): Koncert za godala
Franz Waxman (1906–1967):  Carmen fantazija
(solistka Petra Kovačič, violina)
Arnold Schönberg (1874–1951): Ozarjena noč, op. 4

violine:
Petra Kovačič, Nejc Avbelj, Vid Sajovic, Mirjam Šolar, Ana Sešek, Uroš Bičanin, Oskar Longyka, Ana Krpan, Anja Kralj

viole:
Nejc Mikolič, Tilen Udovič, Kristina Ramšak Špilar, Gea Pantner Volfand, Hana Lavrinc, Manca Kosmač

violončela:
Izak Hudnik, Katarina Kozjek, Zoran Bičanin, Sebastian Bertoncelj, Barbara Nagode

kontrabas:
Miha Firšt

V sodelovanju z Imago Sloveniae