250. obletnica Ludwiga van Beethovna

četrtek, 10. december 2020 ob 19:30
Narodni dom Celje
250. obletnica Ludwiga van Beethovna


Ludwig van Beethoven je eden najpomembnejših umetnikov v zgodovini zahodne umetnosti. Že za časa življenja je kot virtuozni pianist navduševal ljudi po vsej Evropi, vznemirjenje ob pričakovanju njegovih novih simfonij pa bi lahko danes primerjali kvečjemu z neučakanostjo pred premierami največjih Hollywoodskih filmskih produkcij. Relativno mlademu je uspelo vzpostaviti stik z visokim avstrijskim plemstvom in tudi samim dunajskim dvorom, kamor je prispel leta 1795 in kmalu začel prijateljevati in sodelovati z Goethejem in Antoniom Sallierijem. Leta 1800 je dokončal Septet v Es-duru, ki ga je posvetil Cesarici Mariji Tereziji. Skladba je napisana za v komorni glasbi nestandardno zasedbo, ki pa je skladatelju mestoma omogočila doseganje učinka simfoničnega orkestra.

V prvem delu koncerta posvečenega okrogli obletnici Beethovnovega rojstva bo nastopila pianistka Tamara Goličnik, v drugem delu pa bo Komorni ansambel Hiše kulture Celje izvedel omenjeni Septet v Es-duru pod umetniškim vodstvom Gee Pantner Volfand, solo violistke Simfoničnega orkestra RTV Slovenija, članice godalnega kvarteta Accademia in sploh ene najuspešnejših komornih glasbenic pri nas. 

Cena vstopnice je 12€, za mlade in člane DLUC 5€
Nakup vstopnic je možen na spletni strani www.mojekarte.si, bencinskih servisih Petrol in v trafikah 3DVA ter eno uro pred dogodkom na prizorišču.