Festival Celjski grad

Festival Celjski grad je v sodelovanju Zavoda Celeia, Hiše kulture Celje in Mestne občine Celje nastal z namenom večanja prepoznavnosti celjskega Starega gradu, ki je brez dvoma najspektakularnejše slovensko odprto prizorišče. Na odru v edinstvenem zgodovinskem okolju, ki je bil pred dvema letoma sprojektiran za izjemno uspešni celjski muzikal, se je v dveh tednih zvrstila vrsta glasbenih, gledaliških in filmskih dogodkov, ki jim je skupna bogata izvajalska in vizualna dovršenost. Danes je enostavno najti zabavo, na Festivalu Celjski grad pa lahko izkusite spektakel v vseh razsežnostih besede.

Festival Celjski grad 2019

Gibonni (14. 6. 2019 ob 21:00) – Razprodano

Veliki oder, v primeru slabega vremena dvorana Golovec

Gibonni je briljanten avtor, izjemen pesnik, predvsem pa “človek” in glasbenik, ki več kot 30 let dela v glasbi edinstven pečat in podpis. Kombinacija pop in rock z biserno sredozemsko barvo je ena od ikon hrvaške glasbe.

Vsakdo, ki je sledil njegovemu uspehu od leta 1991, ko je začel svojo samostojno kariero, preko hitov „Tempera“, „Lipa moja“, „Činim pravu stvar“, „Mirakul“, „Libar“, „Žeđam“, „Oprosti“, „Posoljeni zrak i razlivena tinta“, „Judi, zviri i beštimje“, „Onako, od oka“, „Udica“ pa do aktualnega hita „Bella Figura, Bella Pitura“ vedo, da občinstvo z veseljem pričakuje vsak Gibonnijev koncert.

Nana Milčinski (18. 6. 2019 ob 21:00)

Mali oder, v primeru slabega vremena Celjski dom

Vstopnice: https://www.eventim.si/si/vstopnice/nana-milcinski-celje-stari-grad-1117367/performance.html

FB dogodek: https://www.facebook.com/events/344759676156048/

Koncert Nane Milčinski je intimni večer glasbe in poezije z vrhunsko zasedbo glasbenikov: Joži Šalej –   klavir, Nino de Gleria – bas in Blaž Celarec – bobni.

Glasbo sestavljajo skladbe z najnovejše zgoščenke Nanine pesmi  – darilo ljubečega dedka svoji vnukinji; čudovita zbirka pesmi, ki jih je Frane Milčinski Ježek napisal o Nani, zanjo, Ježkove ljubezenske pesmi z zgoščenk Še ena pomlad in Od tod do vesolja ter najlepši šansoni, ki jih je v času svojega življenja Ježek izvajal tudi sam.

Nana Milčinski je sicer dramaturginja, gledališka režiserka in režiserka sinhronizacij risank. Ustvarila in soustvarila je veliko nagrajenih gledaliških predstav, med najbolj odmevnimi pa je bila njena mladinska glasbena predstava Livingstonov poslednji poljub s skupino Siddharta. Svojo glasbeno pot je začela z izdajo singla Dragi, ki je napovedal njeno prvo ploščo (2012), leta 2014. Oktober 2018 je zaznamovala izdaja njene tretje plošče z naslovom Nanine pesmi. Nana je svojo glasbeno pot posvetila svojemu legendarnemu dedku, Franetu Milčinskemu Ježku, ki je tudi avtor besedil uglasbene poezije. Nanino glasbeno pot zaznamuje ljubezen do balad.

Siddharta – Nomadi (21. 6. 2019 ob 21:00) – Razprodano

Veliki oder, v primeru slabega vremena dvorana Golovec

Orkester ruskih ljudskih instrumentov Nekrasov in Nadežda Tokareva (23. 6. 2019 ob 21:00)

Mali oder, v primeru slabega vremena Celjski dom

Vstopnice: https://www.eventim.si/si/vstopnice/orkester-ruskih-ljudskih-instrumentov-celje-stari-grad-1117910/performance.html

FB dogodek: https://www.facebook.com/events/1172414852918722

Orkester ruskih ljudskih instrumentov Nekrasov, ki deluje pod okriljem Ruske radiotelevizije in danes velja za rusko kulturno dragocenost, je bil ustanovljen decembra leta 1945. Vodili so ga izvrstni ruski dirigenti, med drugim Vladimir Fedosejev in Nikolaj Nekrasov, po katerem se je orkester kasneje poimenoval. Od leta 2012 je stalni dirigent orkestra maestro Andrej Sljahkov, umetniški vodja orkestra pa Aleksander Maskovic.

Orkester ima zelo obsežen repertoar, redno izvajajo rusko ljudsko glasbo, glasbo sodobnih ruskih skladateljev in dela iz svetovnega klasičnega repertoarja. Velik del posnetkov orkestra je uvrščenih v Zlato zbirko Ruske radiotelevizije. Z orkestrom nastopajo najboljši izvajalci na različnih glasbilih, pa tudi ugledni operni solisti in inventivni mladi glasbeniki. Posebno mesto v dejavnosti orkestra imajo koncertni nastopi v dvoranah Moskovskega filharmoničnega združenja, sodelovanja na glasbenih festivalih ter turneje po Rusiji in v tujini.

Orkester Nekrasov se ponaša s prepoznavno zvočnostjo, ki jo odlikujejo toplina in melodičnost godal, bogata izraznost solističnih instrumentov, virtuoznost in vrhunska interpretacija.

Solistka: Nadežda Tokareva, violina  

Katalena (25. 6. 2019 ob 21:00)

Mali oder, v primeru slabega vremena Celjski dom

Vstopnice: https://www.eventim.si/si/vstopnice/katalena-celje-stari-grad-1117924/performance.html

FB dogodek: https://www.facebook.com/events/2354414104639134/

Katalena je nastopila v tako rekoč vsakem klubu, koncertni dvorani ali festivalskem odru v državi, pa tudi kar precej potovala, z nastopi v ZDA, Izraelu ter po dobršnem delu Evrope. A Katalena se ne ustavlja, saj je lani aprila izšel njen sedmi album “Človek ni zver/Man Is Not a Beast”. Bend navdih črpa iz zapuščine slovenskih ljudskih pesmi, ki jo prilagaja in izvaja v skladu s svojo lastno estetiko ter preferencami. Temeljna predpostavka njenega ustvarjanja je vera v brezčasnost tradicionalne glasbe, ki je po mnenju članov še vedno živa v mlajših generacijah dandanes – ne kot nek že davno izgubljen objekt, temveč kot vitalna tradicija. Katalena skuša to glasbeno dediščino poživiti z lastno svežo energijo, hkrati pa zavreči njene ideološke konotacije in omogočiti, da prevladajo njena igrivost ter nalezljivi ritmi.

“Katalena še nikoli ni zvenela tako prepričljivo, zrelo, brezkompromisno, presunljivo in subtilno hkrati”.

Katarina Juvančič, Odzven 2018

Vesna Zornik: glavni vokal, spremljevalni vokali
Polona Janežič: klavir, klaviature, psalter, spremljevalni vokali
Primož Fleischman, k.g.: saksofon, spremljevalni vokali
Tibor Mihelič Syed: bas kitara, gimbri, ukulela, Roland HPD 20, kitara, spremljevalni vokali
Boštjan Narat: kitara, bendžo, spremljevalni vokali
Robert Rebolj: bobni, tolkala

Muzikal Veronika Deseniška (28. 6. in 29. 6. 2019 ob 21:00)

Veliki oder, v primeru slabega vremena bo predstava izvedena dva dni kasneje

Vstopnice: https://www.eventim.si/si/vstopnice/veronika-deseniska-celje-stari-grad-1112139/performance.html
FB dogodek: https://www.facebook.com/events/260710758208302/

FB stran: https://www.facebook.com/VeronikaDeseniskaMuzikal

Spletna stran: www.veronikadeseniska.si

Veronika Deseniška je nepozaben glasbeni spektakel, katerega vznemirljivo srednjeveško ljubezensko zgodbo lahko doživite tam, kjer se je pred 500 leti zgodila – na celjskem Starem gradu, največji srednjeveški utrdbi v Sloveniji. Pred mogočnim grajskim obzidjem, oblečenim v 3D videomapping projekcije, ki vas popeljejo v samo središče dogajanja, se v dveh urah odvije zgodba o boju za oblast, političnih spletkah, vstaji ljudstva in nesmrtni ljubezni Veronike in Friderika, ki se od ljubezni Romea in Julije razlikuje samo v eni stvari – je povsem resnična.

Vesna Pisarović kvartet – Naša velika pesmarica  (2. 7. 2019 ob 21:00)

Mali oder, v primeru slabega vremena Celjski dom
Vstopnice: https://www.eventim.si/si/vstopnice/vesna-pisarovic-celje-stari-grad-1117928/performance.html
FB dogodek: https://www.facebook.com/events/1010840275779523/

Projekt “Naša velika pesmarica” je ironičen pogled na zapuščino jugoslovanske zabavne glasbe iz petdesetih pa tja do sedemdesetih let.

Srce parajoče big-bandovske balade in lahkotne evrovizijske uspešnice, francoski šansoni in italijanske popevke, navihane twist melodije,, swing plesi in južnoameriški ritmi Mediterana, ki se jim ni možno upreti – Vesna Pisarović, nekoč zvezda zabavne glasbe, danes pa uveljavljena džezovska interpretka in njena glasbena zasedba vse to razstavijo, slečejo in izčistijo ter ponovno sestavijo skupaj v ekscentrično novo glasbeno govorico.

Zasedba:
Vesna Pisarović – vokal
Zeno De Rossi – bobni
Romano Todesco – kontrabas
Giorgio Pacorig – klavir

Jugonostalgija – Lado Leskovar, Perica Jerković in Balkan Boys (5. 7. 2019 ob 21:00)

Veliki oder, v primeru slabega vremena Celjski dom

Vstopnice: https://www.eventim.si/si/vstopnice/jugonostalgija-celje-stari-grad-1121554/performance.html

FB dogodek: https://www.facebook.com/events/438746676868166/

Zaključni koncert festivala Celjski grad prinaša potovanje v zlata 60., z legendarnim Ladom Leskovarjem ob spremljavi festivalskega orkestra in zasedbo Balkan Boys. Koncert bo povezoval znani slovenski komik Perica Jerković.