Glasbeni abonma 2022/23

Tartini
Premiera
četrtek, 22. 9. 2022
Narodni dom Celje, 19.30


Giuseppe Tartini, v Piranu rojeni violinist in skladatelj, je bil tudi entuziastičen matematik in fizik. Poetični dramski tekst nagrajenega pesnika in pisatelja Muanisa Sinanovića, ki ga v predstavi pospremi Tartinijeva glasba, raziskuje podobnosti in povezave med glasbo, matematiko in poezijo, ki so nemara zgolj trije različni jeziki, s katerimi poskušamo ujeti in osmisliti temeljne koncepte vesolja. Na odru igralka Živa Selan in violinist Kristian Ilić.


Aco Bišćević & Alberto Pagani
četrtek, 27. 10. 2022
Narodni dom Celje, 19.30


Aco Aleksander Bišćević kot operni solist nastopa na najpomembnejših evropskih prizoriščih, med drugim v milanski Scali in na Salzburških slavnostnih igrah, kot čembalist in pianist pa sodeluje z glasbeniki svetovnega slovesa. Bišćević je eden redkih umetnikov, ki lahko samospeve za glas in klavir na vrhunski ravni izvede sam, njegov atraktiven nastop pa bo v Celju dopolnil še plesalec Alberto Pagani.


Tanja Sonc & Aljaž Cvirn
četrtek, 17. 11. 2022
Narodni dom Celje, 19.30


Violinistka Tanja Sonc je članica zuriškega komornega orkestra, kitarist Aljaž Cvirn pa profesor na Glasbenem konservatoriju v Zürichu. Mednarodno uspešna glasbena solista, ki redno nastopata na komornih festivalih po vsem svetu, sta za glasbeni abonma Hiše kulture Celje pripravila spored z deli slovenskih skladateljev iz različnih glasbenih obdobij in nekaj virtuoznih baročnih kompozicij.

Zagrebški trobilni kvintet 
četrtek, 8. 12. 2022
Narodni dom Celje, 19.30 

Zagrebški trobilni kvintet sestavljajo člani Zagrebške filharmonije in orkestra HNK Split – trobentača Peter Firšt in Alen Vađunec, hornist Ante Medvidović, trombonist Mate Đuzel i tubist Mihael Hrgar. Na njihovem  repertoarju prevladujejo temeljna dela svetovne literature za trobilni  kvintet in sodobne, za njih napisane kompozicije mlajših hrvaških skladateljev. 

Camerata Sinfonica Austria 
sobota, 21. 1.  2023
Narodni dom Celje, 19.30  

Komorni simfonični orkester pod vodstvom slovenskega dirigenta  Davorina Morija že leta goji tradicijo izvajanja velikih simfoničnih del prirejenih za virtuozne in majhne glasbene zasedbe, kar omogoča izvedbo  tudi v manjših dvoranah. Na koncertu v Narodnem domu bodo izvedli  Simfonijo št. 4 Gustava Mahlerja in novo kompozicijo za sopran in simfonični orkester slovenskega skladatelja Matije Krečiča.

Katja Konvalinka & Darja Mlakar Maležič
četrtek, 16. 2. 2023
Narodni dom Celje, 19.30


Sopranistka Katja Konvalinka in pianistka Darja Mlakar Maležič bosta predstavili repertoar s svoje druge skupne plošče z naslovom Voyage musical – Glasbeno potovanje. Umetnici z deli skladateljev Henrija Duparca, Gabriela Fauréja, Reynalda Hahna, Clauda Debussyja in Maurica Ravela raziskujeta intimne povezave med zvenom in pomenom ter glasbo in poezijo, ki jih ponuja francoski samospev.

Ljubljanski solisti & Petra Kovačič
četrtek, 16. 3. 2023
Narodni dom Celje, 19.30


Komorni godalni orkester Ljubljanski solisti so leta 2011 ustanovili ambiciozni študentje evropskih glasbenih akademij. Na marčevski turneji bodo izvedli orkestrska dela Matije Krečiča, Nina Rote in Arnolda Schön berga, kot solistka pa bo z virtuozno Waxmanovo Fantazijo na teme iz opere Karmen nastopila ena od ustanoviteljic orkestra, violinistka Petra Kovačič, ki je danes članica Dunajske filharmonije.

Slovenski godalni sekstet & Petar Brčarević
četrtek, 27. 4. 2023
Narodni dom Celje, 19.30


Koncertna mojstrica Slovenske filharmonije Ana Dolžan, violinist Vid Sajovic, violista Nejc Mikolič in Anuša Plesničar ter violončelista Izak Hudnik in Katarina Kozjek so se z lastnim koncertnim ciklom v Ljubljani uveljavili kot vodilna komorna zasedba pri nas. Izvedli bodo godalni sekstet Uroša Kreka ter prelomne Metamorfoze Richarda Straussa, pri katerih se jim bo pridružil solokontrabasist Slovenske filharmonije Petar Brčarević.

Trio Tempestoso
četrtek, 25. 5. 2023
Narodni dom Celje, 19.30


Člani zasedbe Trio Tempestoso so bili leta 2019 razglašeni za zma govalce tekmovanja Borisa Pergamenščikova, enega največjih in najprestižnejših svetovnih tekmovanj za sodobno glasbo. Harmonikarka Sanja Mlinarič, klarinetist Andraž Golob, član slovite Berlinske filharmonije, in violončelist Urban Megušar, so se spoznali tekom študija v Gradcu, trenutno pa skupaj študirajo komorno igro v Berlinu.