Sivček in jaz

23. januar ob 19:30
1. februar ob 19:30
Narodni dom Celje
Sivček in jaz
Slovenska praizvedba slavne pripovedi španskega nobelovca Juana Ramóna Jiméneza, ki jo je uglasbil Mario Castelnuovo-Tedesco


“Ker mi je tako podoben in tako drugačen od drugih, sem prišel do prepričanja, da sanja moje sanje.”

Poetične pripovedi iz leta 1914 so ponotranjeni portret umetnika, njegovega pogleda na življenje in svet, njegov sopotnik Sivček pa zagotovo najznamenitejši osel v poeziji 20. stoletja. V uvodni zgodbi je opisan kot “majhen, kosmat in gladek; sila mehak na zunaj, kakor da je, bi človek rekel, ves iz bombaža, da nima kosti. Samo zagatni zrcali njegovih oči sta trdi kakor skarabeja iz črnega kristala.” Sivček je simbol nežnosti in naivnosti, ki ga avtor uporablja za filozofsko refleksijo preprostih resnic, minljivih radosti, trpkih spominov in drobnih dognanj, ki pritičejo človekovemu kratkemu veku.

Florentinski skladatelj Mario Castelnuovo-Tedesco (1895-1968) je leta 1960 uglasbil izbor prizorov iz tega pesniškega cikla v obliki melologa za glas in kitaro, ki je bil prvič v Sloveniji izveden na pobudo profesorja na züriškem konservatoriju in enega najuspešnejših slovenskih koncertnih kitaristov Aljaža Cvirna. Na odru pa se mu je pridružil prvak Slovenskega ljudskega gledališča v Celju, igralec Renato Jenček.

Nastopata:
Aljaž Cvirn, kitara
Renato Jenček, pripoved

in deklica Jona Lisac

Dramaturgija: Nuša Komplet Peperko
Scenografija: Matija Kovač
Plesna pedagoginja: Sandra Jazbec
Oblikovanje luči: Klemen Kuhar

Medijski odzivi

Delo, ki ga Celje še ni doživelo (Večer)