Novinarska konferenca

Na novinarski konferenci v Muzeju novejše zgodovine Celje so člani programskega odbora Hiše kulture Celje, Gregor Deleja, Matija Kovač, Simon Dvoršak, Miha Firšt in Nuša Komplet Peperko, predstavili prihajajočo sezono 2018/19, ki so jo poimenovali Brez kompromisov.

Uvodoma je Gregor Deleja predstavil preteklo sezono, v kateri se je zvrstilo 36 glasbenih in gledaliških dogodkov, obiskovalo pa jih je nekaj več kot 6000 obiskovalcev. Med dogodki preteklega leta še posebej izstopajo že tretja sezona Veronike Deseniške, predstavitev novega gledališkega abonmaja, gledališka produkcija Kontrabas in prva izvedba ambicioznega Festivala Celjski grad.

Matija Kovač je pojasnil, da je naslov sezone v veliki meri samoironičen, saj so nevladne kulturne organizacije v Sloveniji prisiljene k neprestanemu sprejemanju kompromisov na finančni in infrastrukturni ravni, da pa so se zares brezkompromisno lotili zasnove programa. V gledališkem abonmaju letos gostuje razvpita predstava Slovenskega mladinskega gledališča »6«, velika zmagovalka lanskega Borštnikovega srečanja monodrama »Nemoč«, glasbeno-gledališka uspešnica Janeza Dovča »Tesla« in pripovedovalska predstava Vodnikove domačije »Ta bi na grmadi gorela«. V lastni produkciji bo Hiša kultura na oder postavila kultno »Zgodbo o vojaku« Igorja Stravinskega in ob koncu sezone predstavila avtorski projekt Nuše Komplet Peperko in Žige Medveška »Kaj bi, Che bi?«.

V osrednjem abonmaju Hiše kulture Celje, ciklu komorne glasbe Vesperae Musicae, ki ga je na konferenci napovedal Simon Dvoršak, se bodo predstavili avstrijski godalni kvartet Paciific Quartet Vienna, Tolkalna piramida, sopranistka Nika Gorič, Simfonični orkester Akademije za glasbo v Ljubljani, harfistka Lara Hrastnik in violinist Nikola Pajanović, ki je ravno ob koncu poletja dosegel drugo mesto na evrovizijskem tekmovanju mladih glasbenikov. Cikel bodo 18. septembra otvorili prodorni slovenski godalci z izvedbama godalnih sekstetov Johannesa Brahmsa in Arnolda Schonberga, sezono pa bo zaključil koncert komornega ansambla Hiše kulture Celje pod umetniškim vodstvom Mateja Haasa, na katerem se bodo umetniki poklonili 300. obletnici rojstva Leopolda Mozarta.

Glasbeni abonma za otroke Glasbene sobotnice bo po besedah Mihe Firšta letos temeljil na izvirni produkciji. Sezona se začne z izvedbo slavne glasbene pravljice Peter in volk ter zaključi s tradicionalnim koncertom Celjskega godalnega orkestra v celjskem Mestnem parku, med letom pa bodo izvedli tri izvirne predstave: »Lumpi, škrati, nagajivci in sosedovi šaljivci«, ki se osredotoča na pripovedovanje zgodb skozi glasbo, glasbeno delavnico »Napišimo skladbo«, na kateri otrokom slovenska skladatelja Matija Krečič in David Veber s pomočjo glasbenega ansambla v živo prikažeta nastanek inštrumentalne kompozicije in »Oče in sin«, predstava ki pripoveduje o otroštvu slavnega Wolfganga Amadeusa Mozarta in njegovem odnosu z očetom Leopoldom. Ravno za zadnje tri predstave že vlada tudi ogromno zanimanje na osnovnih šolah po vsej državi.

Morda največja novost prihodnje sezone je pilotni projekt Ambasador kulture, ki bo vsem celjskim osnovnošolcem in srednješolcem omogočil brezplačen samostojen vstop na večerne koncerte, predstave, likovne razstave in filmske projekcije v Celju in skupaj z razlličnimi spremljevalnimi dejavnostmi poskusil vzpodbuditi mlajše občinstvo k odkrivanju različnih vidikov kulturnega dogajanja, ki lahko temeljno prispevajo k razvoju bivanjske kakovosti. Vsi partnerji projekta bodo konec meseca organizirali samostojno novinarsko konferenco, kjer bodo razkrili več podrobnosti.

Več o programih bo Hiša kulture Celje predstavila v prihajajoči sezonski knjižici, kjer bo objavljena tudi krajša analiza kulturnega dogajanja v Celju in seznam predlogov za izboljšave na ravni občine, javnih zavodov in ustvarjalcev.