Zgodba o vojaku

Četrtek, 7. 3. 2018, 19.30, Narodni dom Celje
Zgodba o vojaku

Glasba: Igor Stravinski
Libreto: Charles-Ferdinand Ramuz

Režija: Lea Kukovičič
Dramaturgija: Nuša Komplet Peperko
Scenografija: Matija Kovač
Oblikovanje svetlobe: Klemen Kuhar

Nastopajoči:
Luka Bokšan, vojak
Doroteja Nadrah, hudič
Mojca Majcen, plesalka

Komorni ansambel HKC (Mitja Ritlop, klarinet, Leonardo Calligaris, fagot, Peter Firšt, trobenta, Žan Kopše, pozavna, Maša Mareš Ritlop, violina, Miha Firšt, kontrabas, Urban Krč, tolkala)
Simon Dvoršak, dirigent

Glasbena uprizoritev Zgodba o vojaku je arhetipska zgodba. Vojak proda svojo dušo (v obliki violine ali pač harmonike) hudiču. Kaj dobi v zameno? Zlato knjigo. (vse?) In želje se pomnožijo v neskončnost… (nič?)

V bistvu je vse skupaj čisto navaden cirkus. Škandal. Razvrat. Eksces. Kdo pije in kdo plača? In kakšne manipulacije se lepijo na neskončne želje. In kdaj je konec? A je konec sploh lahko srečen?

Zgodba o vojaku je glasbeno-gledališko delo za tri igralce, plesalko in instrumentalni septet, ki so ga leta 1918 krstno izvedli na festivalu v Lozani. Libreto, ki ga je navdihnila ruska ljudska pripovedka, pripoveduje zgodbo o vojaku, ki svojo violino proda hudiču v zameno za neizmerno bogastvo, kot še vsakič pa se izkaže, da se v drobnem tisku dogovora z zlodejem skriva marsikatera neprijetnost. Dogajanje odlično ilustrira glasba Igorja Stravinskega, ki jo odlikujeta prepoznavna zvočnost in genialna ritmična invencija.

Slavno, a v Sloveniji redko izvajano, delo bo na oder celjskega Narodnega doma postavila absolventka režije na gledališki akademiji DAMU v Pragi Lea Kukovičič.

Vstopnina: 12 EUR / 5 EUR za mlade in člane DLUC.
Izvedba je del abonmajev Vesperae Musicae in Umetnost v gibanju. Rezervacije so možne na info@hisakulture.si