Beethovnova šesta!

Četrtek, 4. 4. 2018, 19.30, Narodni dom Celje

Nastopajoči:
Simfonični orkester Akademije za glasbo v Ljubljani
Simon Dvoršak, dirigent

Spored:
Ludwig van Beethoven: Simfonija v F-duru št. 6, »Pastoralna«, op. 68
1. Allegro ma non troppo (Prebujenje vedrih občutkov ob prihodu na deželo)
2. Andante molto mosso (Prizor ob potoku)
3. Allegro (Veselo druženje podeželanov)
4. Allegro (Nevihta – Vihar)
5. Allegretto (Spev pastirjev. Veseli in hvaležni občutki po nevihti)
***
Anton Lajovic: Pesem jeseni
Marjan Kozina: Davnina


Nesporni mojster simfonij Ludwig van Beethoven je svojo šesto simfonijo zasnoval za tisti čas nenavadno programsko. Sam jo je opisal kot “izraz občutenj”, ki jih je doživljal na svojih sprehodih po naravi. V njegovem opusu prevladuje absolutna, nesemantična glasba, stavki te simfonije pa želijo z glasbo očitno slikati prizore iz narave in nosijo naslove Prebujanje radostnih občutkov ob prihodu na podeželje, Prizor ob potoku, Veselo srečanje vaščanov, Grom – nevihta ter Pastirjeva pesem – veselje in hvaležnost po nevihti.

Delo je bilo krstno izvedeno na enem najkultnejših dogodkov v zgodovini evropske umetniške glasbe – kar štiriurnem Beethovnovem zasebnem koncertu 22. decembra 1808, na katerem so poleg šeste premierno izvedli še njegovo slavnejšo Simfonijo št. 5, Klavirski koncert št. 4, tri odlomke iz sakralnih del ter Koralno fantazijo za klavir, zbor in orkester, kot da to ne bi bilo dovolj, pa je skladatelj koncert dopolnil še z daljšo klavirsko improvizacijo.

Koncert bo pod dirigentsko taktirko Simona Dvoršaka izvedel Simfonični orkester Akademije za glasbo v Ljubljani, naše najprestižnejše glasbeno-izobraževalne ustanove.