Sezona DESET – 2019/20

Kolektiv Hiše kulture Celje je na novinarski konferenci v avli MNZC predstavil program svoje desete sezone poimenovane DESET, ki prinaša glasbeni, gledališki in otroški abonma, dve gledališki premieri, prenovljeno grafično podobo, posebne koncertne projekte v centru mesta, gostovanja produkcij hišnega ansambla po Sloveniji in tujini ter še množičnejšo izvedbo projekta Ambasador kulture.

Gregor Deleja je uvodoma predstavil publikacijo ob deseti obletnici Hiše kulture Celje, v kateri so pregled preteklih sezon, podroben program prihodnje in mnenjski zapisi Alenke Domjan, Mohorja Hudeja in Borija Zupančiča, v katerih razmišljajo o različnih vidikih umetnosti v naši družbi.

Glasbeni abonma se začenja že ta teden s koncertom Celjana Leona Firšta, trenutno najbolj priljubljenega slovenskega skladatelja mlajše generacije, ki bo z godalnim orkestrom in jazz ansamblom predstavil utrinke iz svojega obsežnega skladateljskega opusa. Simon Dvoršak, ki bo na omenjenem koncertu tudi dirigent orkestra, je povedal, da se bo abonma tudi nadaljeval s podobno atraktivnimi koncerti. Oktobra pričakujemo violončelistko Karmen Pečar in pianista Aleksandra Serdarja, novembra pianistični poklon rojstnemu dnevu Ludwiga van Beethovna, kasneje pa še izvedbo Živalskega karnevala, koncert poznoromantične glasbe pod umetniškim vodstvom Sebastiana Bertonclja, večer samospevov s tenoristom Matjažem Stopinškom in tradicionalni koncert baročne glasbe pod Celjskim stropom.

Po besedah Nuše Komplet Peperko, umetniške vodje gledaliških programov Hiše kulture, bo izjemno dobro obiskani otroški abonma Glasbene sobotnice letos postregel s štirimi novimi izvirnimi produkcijami ter se zaključil s koncertom Celjskega godalnega orkestra v Mestnem parku.

Gledališki abonma v Celje letos pripelje izbor nekaterih najodmevnejših slovenskih gledaliških predstav, med drugim Živela vulva! ter Heroj 2.0, dve predstavi, ki bosta predstavili manj konvencionalne uprizoritvene prakse ter dve lastni produkciji.

Obe se že pripravljata, pravi producent Matija Kovač – premiera Komedije o artu, humorne avtorske predstave Mihe Firšta, ki z vrsto gledaliških eksperimentov raziskuje najbolj vznemirljive skrivnosti sveta umetnosti, bo že 24. oktobra, januarja pa sledi še slovenska praizvedba Tedescove predstave po Jimenezovem tekstu “Sivček in jaz” za pripovedovalca in kitaro. Izvedla jo bosta celjski igralec Renato Jenček in kitarist Aljaž Cvirn, profesor na glasbenem konservatoriju v Zürichu.

Miha Firšt, novi direktor zavoda, je ob koncu predstavil prenovljeno grafično podobo, uvedbo spletnega nakupa vstopnic za vse dogodke in dejavnosti komornega ansambla Hiše kulture Celje. Slednji izvaja večji del otroških predstav in redno sodeluje pri koncertih glasbenega abonmaja, v sezoni pa zaenkrat načrtujejo tudi več kot 20 gostovanj v Sloveniji, Avstriji in na Hrvaškem.

Hiša kulture Celje ob zahvali Ministrstvu za kulturo RS, Mestni občini Celje, Pocinkovalnici in drugim pokroviteljem v začetku oktobra napoveduje tudi novinarsko konferenco projekta Ambasador kulture, pri katerem sodeluje že skoraj tisoč celjskih učencev in dijakov.