Javno pismo ministru za kulturo

Spoštovani dr. Vasko Simoniti, Ministrstvo za kulturo, spoštovana Vlada Republike Slovenije!

Opažamo, da ste včeraj ugotovili, da razmere dopuščajo opuščanje nekaterih ukrepov, s katerimi se borimo proti širjenju virusa. Zavedamo se, da bo ta proces še dolgotrajen, obenem pa vidimo, da na odločanje o prioritetah pri sproščanju ukrepov poleg znanstvenih podatkov in metod pomembno vplivajo tudi pritiski interesnih združenj. Tako imenovani kulturni sektor je v tem boju za naklonjenost politike in javnosti zagotovo zelo šibak, saj se morajo samozaposleni umetniki posvečati reševanju lastne eksistenčne problematike, javni kulturni zavodi morda kot del državnega aparata slednjega ne želijo dodatno obremenjevati in prav nevladni producenti imamo pripravljen program in sredstva ter lahko prevzamemo pobudo pri postopnem oživljanju področja.

Vljudno vas prosimo, da čimprej pripravite navodila, kako pričeti oživljanje glasbene, gledališke in kinematografske dejavnosti na način in v okvirjih, kot je to očitno že pripravljeno za verske obrede in gostinsko dejavnost, saj ni najti razlogov, da bi bile omenjene kulturne dejavnosti ob primernih varnostnih ukrepih (sploh, če gre za izvedbe na odprtih prizoriščih) nevarnejše od tistih, ki ste se jih odločili dovoliti naslednji teden.

Očitno je, da bo prihajajoča normalnost nova normalnost in del te nove normalnosti mora biti tudi umetnost. Pozivamo vas, da se nemudoma lotite iskanja rešitev, kako tudi umetnost čimprej vsaj deloma, in vsekakor na odgovoren in varen način, spet vrniti s spletnih platform v realno življenje.

Skupaj smo v krizi in skupna je tudi naša kolektivna frustracija. Prepričani smo, in tu se prav gotovo strinjate, da lahko pri razreševanju te frustracije, tako kot že ničkolikokrat v zgodovini, ključno vlogo odigra prav umetnost.

S spoštovanjem,
kolektiv Hiše kulture Celje