Novinarska konferenca ob otvoritvi sezone

Na novinarski konferenci v Muzeju novejše zgodovine Celje je kolektiv Hiše kulture Celje predstavil novo sezono, ki so jo poimenovali Vsaka beseda šteje. Slednja bo na račun večjih posebnih projektov ena najobsežnejših do sedaj – sedem lastnih produkcij, 19 dogodkov v glasbenem, gledališkem in otroškem abonmaju, pedagoški programi, številna gostovanja po Sloveniji, novi avtorski muzikal in Veronikina nagrada sestavljajo sezono, ocenjeno na 123.000 evrov. V pretekli sezoni je Hiši kulture Celje (HKC) navkljub karanteni do konca junija uspelo izvesti vseh 25 napovedanih dogodkov v Celju ter 34 gostovanj po Sloveniji in Avstriji.

Simon Dvoršak je predstavil Glasbeni abonma, ki prinaša osem koncertov komorne glasbe. Otvarja se s koncertom glasbe Franza Schuberta. V prvem delu bo njegove samospeve izvedla sopranistka SNG Opera in balet Maribor Andreja Zakonjšek Krt, v drugem delu pa bomo slišali izvedbo slavnega klavirskega kvinteta Postrv. Umetniška vodja koncerta je pianistka Maja Gombač Haas, profesorica klavirja na Univerzi za umetnost v avstrijskem Gradcu. Abonma se nadaljuje s prvo slovensko izvedbo komorne različice slavne Simfonije št. 1 v D-duru Gustava Mahlerja, gostovanjem belgijskega klavirskega dua B!z’art in koncertom ob 250. obletnici rojstva Ludwiga van Beethovna, ki bo izveden pod umetniškim vodstvom violistke Gee Pantner Volfand. V letu 2021 bo glasbeni abonma gostil Pihalni kvintet Spectrum in avstrijski kvartet saksofonov Aureum, februarja bo koncert slovenske sodobne glasbe kuriral Luka Juhart, abonma pa se bo zaključil s koncertom zasedbe Ensemble 1781.

Vodja gledaliških programov Nuša Komplet je predstavila otroški abonma Glasbene sobotnice in Gledališki abonma. K pripravi novih avtorskih predstav prvega je kolektiv HKC letos povabil pevko Sandro Feketija, ki pripravlja glasbeno predstavo po pesniški zbirki Otona Zupančiča Mehurčki, Tomaža Tropa, kitarista glasbene zasedbe Tabu, ki bo uglasbil slikanico Mojstri pajki in violinistko Barbaro Komadina, ki bo z godalnim kvartetom pripravila koncert slovenske filmske glasbe. Komorni ansambel HKC bo izvedel predstavo Strašni Beethoven, v goste pride duo Bajate, abonma pa se bo na prvo junijsko soboto zaključil s tradicionalnim koncertom Celjskega godalnega orkestra v celjskem Mestnem parku.

Gledališki abonma se začenja v oktobru z gostovanjem predstave Heroj 3.0, nadaljevanja predstave Heroj 2.0, ki je zaključila preteklo sezono. V abonmaju gostujeta še tehno burleska Tatovi podob zavoda Emanat in Beton Ltd.: Ich Kann Nicht Anders zavoda Bunker. Januarja bo premiera predstave Potres z igralko Dorotejo Nadrah in dramaturginjo Leo Kukovičič, ki jo Hiša kulture Celje pripravlja v koprodukciji z AGRFT.

Miha Firšt, direktor HKC, je povzel informacije o nakupu abonmajev, ki je možen do 25. septembra v Turistično informacijskem centru Celje. Poudaril je, da navkljub ukrepom za preprečevanje širjenja virusa program prihodnje sezone ostaja vsebinsko ambiciozen in drzen kot vsa leta doslej, za zaščito nastopajočih in obiskovalcev pa bodo dogodki organizacijsko seveda spoštovali najstrožje varnostne ukrepe in priporočila. V tem šolskem letu bodo nadaljevali z izvajanjem izobraževalnega programa Ambasador kulture, v katerem sodeluje že skoraj tisoč celjskih dijakov in osnovnošolcev, še naprej pa sodelujejo tudi z Univerzo za tretje življenjsko obdobje. 

Hiša kulture Celje je nedavno prevzela tudi organizacijo in izvedbo podelitve Veronikine nagrade in Zlatnika poezije, za prihodnje poletje pa pripravljajo novi muzikal, ki sta ga napisala častna meščanka Celja, književnica Lilijana Praprotnik Zupančič – Lila Prap in skladatelj, avtor odmevnega muzikala Veronika Deseniška, Leon Firšt.

Miha Firšt