Prva Mahlerjeva

četrtek, 15. oktober 2020 ob 19:30
Narodni dom Celje


Velika simfonična dela poznoromantičnih skladateljev, kot so naprimer Richard Strauss, Richard Wagner, Gustav Mahler, Aleksander Skrjabin in Benjamin Britten, veljajo za kronske dragulje evropske glasbene ustvarjalnosti, ki pa jih že od časa njihovega nastanka iz povsem pragmatičnih razlogov, torej izvedbene zahtevnosti v organizacijskem in finančnem smislu, lahko slišimo samo v največjih kulturnih prestolnicah. V tujini se je, začenši z Arnoldom Schoenbergom že v začetku 20. stoletja, danes pa predvsem v baltskih in skandinavskih državah, razvila tradicija prirejanja teh velikih simfoničnih del za manjše komorne sestave, v glavnem na račun zmanjševanja orkestrskih sekcij in redukcije partitur, kar je deloma omogočil tudi velik napredek izvajalskih spretnosti današnjih instrumentalistov. Tako lahko skoraj brez izgube muzikalne ali zvočne prepričljivosti kompleksne simfonije Gustava Mahlerja danes izvedemo že s petnajst ali dvajset glasbeniki.

Veličastno Mahlerjevo Simfonijo št. 1 v D-duru bo v našem abonmaju izvedel komorni orkester pod vodstvom dirigenta in skladatelja Iztoka Kocena, enega najperspektivnejših slovenskih dirigentov mlajše generacije. V prvem delu koncerta bomo slišali cikel sedmih samospevov za sopran in orkester Iztoka Kocena z naslovom Prijava na let, ki jih bo izvedla svetovno uveljavljena slovenska sopranistka Mojca Bitenc Križaj.

Cena vstopnice je 12€, za mlade in člane DLUC 5€
Nakup vstopnic je možen na spletni strani www.mojekarte.si, bencinskih servisih Petrol in v trafikah 3DVA ter eno uro pred dogodkom na prizorišču.