Beton Ltd.: Ich kann nicht anders

petek, 5. november ob 19:30
Celjski mladinski center

 


Ich kann nicht anders (Drugače ne morem) je peta predstava kolektiva Beton Ltd. Je arena, kjer občinstvo kot voajerji kukajo v izbrane intimne trenutke treh ljudi. Njihov odnos je fluiden, njihove vloge so efemerne, njihove besede … Njihove besede so nekaj, česar ne bi nikoli napisali, nikoli rekli na glas pred neznanci, jih nikoli ponovili. So namreč tako intimne, tako banalne, tako vsakdanje, tako povezane z vsem stalno vseprisotnim, pa vendar nedojemljivim: terorizmom, kapitalizmom, ključniki, patriarhijo, seksom, hrano … Pa tudi z drugimi ljudmi. Vzdušje te predstave je stalno izmuzljivo, skorajda mučno, spremembe pa so sublimne: gledalec se ne more nikoli v celoti poglobiti v predstavo, čeprav so nastopajoči tako blizu, da se jih je skoraj mogoče dotakniti, a obenem ni mogoče odvrniti pogleda. Kaj se dogaja za zaprtimi vrati oziroma za zaveso?
Predstava Ich kann nicht anders temelji na improvizacijah, besedilo temelji na beleženju dialogov med sobivanjem v izoliranem prostoru, kamor so se zaprli nastopajoči v procesu nastajanja predstave. Predstava briše meje med fiktivnim in zasebnim, med politično nekorektnim in objektivnim, med svetom zunaj in svetom intime.


Koncept in režija: Beton Ltd.
Nastopajo: Katarina Stegnar, Branko Jordan, Primož Bezjak
Glasba: Dead Tongues
Oblikovanje prostora: sonda4, Toni Soprano
Kostumografija: Mateja Benedetti
Oblikovanje zvoka: Jure Vlahovič
Dramaturška sodelavka: Urška Brodar
Tehnični vodja: Andrej Petrovčič
Izvršna producentka: Maja Vižin
Produkcija: Bunker, Ljubljana
S podporo: Ministrstvo za kulturo RS, Mestna občina Ljubljana

Predstava Betona Ltd.: Ich kann nicht anders (2016) je bila avgusta 2021 prodana na dražbi Dražbene hiše uprizoritvenih umetnosti FORSALE v devetih lotih.

 

Lastnik lota številka 1 (Rekviziti / Predmeti povezani s poškodbami in bolečino): Roman Uranjek
Lastnik lota številka 4 (Tišine / Mirovanje glasov): Damjan Ilić
Lastnik lota številka 6 (Tableau Vivant / Smrt, ki se uprizarja): Anonimni lastnik

Avtor fotografij: Robi Valenti