Artes liberales

V petek, 26. novembra ob 19:30, so v Narodnem domu Celje nastopili Ansambel Artes Liberales, v katerem delujejo Mojca Menoni Sikur, Jerica Kozole (violini), Gea Pantner Volfand, Valentina Mosca (violi), Martin Sikur in Jošt Kosmač (violončela).

Izvedli so Godalni sekstet v B-duru Erna Dohnányija in Godalni sekstet št. 1 v B-duru Johannesa Brahmsa.


O izvajalcih:
Violinistka Mojca Menoni Sikur je diplomirala na Akademiji za glasbo v Ljubljani v razredu Dejana Bravničarja. Na isti akademiji je leta 2003 uspešno zaključila specialistični podiplomski študij. Svoje znanje je nadgrajevala pri Pavlu Vernikovu na Fondazione Musicale Santa Cecilia v Portogruaru (Italija) in na številnih mednarodnih mojstrskih tečajih pri priznanih profesorjih (V. Snitil, C. Hutcap, I. Ozim, H. W. Meyer, D. Schwarzberg, L. Honda Rosenberg). Je prvonagrajenka Tekmovanja mladih glasbenikov Slovenije in dobitnica dveh študentskih Prešernovih nagrad. Kot solistka ali komorna glasbenica nastopa doma in v tujini. S pianistko Jernejo Grebenšek in violončelistom Martinom Sikurjem igra v Klavirskem triu Ars Musica, s katerim so se izpopolnjevali pri pianistu Chia Chou-u iz Tria Parnassus na Univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost v Gradcu. Je članica Godalnega kvarteta M.ARS. Mojca Menoni Sikur je vodja drugih violin v Simfoničnem orkestru RTV Slovenija.

Jerica Kozole je pričela s poukom violine pri Suzani Drobila v Glasbeni šoli Krško. Šolanje je nadaljevala na srednji stopnji Glasbene šole Celje pod mentorstvom Alenke Firšt in nato nadaljevala študij na Akademiji za glasbo v Ljubljani pri Primožu Novšaku, kjer je leta 2017 zaključila magistrski študij. Udeležila se je več mojstrskih tečajev za violino pri profesorjih Igorju Ozimu, Wonji Kim, Helfriedu Fistru in drugih. V času študija na akademiji je bila članica več akademskih orkestrov, med drugim je bila koncertna mojstrica Simfoničnega orkestra Akademije za glasbo. Bila je članica Mednarodnega orkestra Ljubljana (LIO), kot substitut pa je redno sodelovala v orkestru Slovenske filharmonije, Simfoničnem orkestru RTV Slovenija, orkestru SNG Ljubljana in orkestru SNG Maribor. Med leti 2015 in 2017 je bila članica slovitega mladinskega orkestra Gustav Mahler Jugendorchester in se z njim udeležila več turnej po Evropi. Po uspešno opravljeni avdiciji je bila med leti 2017 in 2020 zaposlena v orkestru Slovenske filharmonije, je pa tudi stalna članica Komornega godalnega orkestra Slovenske Filharmonije. Septembra 2017 se je na prvi violini pridružila godalnemu kvartetu Bêlebend, s katerim je izvedla že nekaj pomembnih koncertov v različnih koncertnih ciklih po Sloveniji. Od septembra 2020 je zaposlena kot namestnica vodje 2. violin v Simfoničnem orkestru RTV Slovenija.

Gea Pantner Volfand je zaključila podiplomski študij na Akademiji za glasbo v Ljubljani pri doc. Miletu Kosiju. Kot solistka je nastopila z Orkestrom Slovenske filharmonije, s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija, z orkestrom Mladi ljubljanski solisti idr. Je dobitnica Škerjančeve nagrade Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana in Prešernove nagrade Akademije za glasbo. Je članica godalnega kvarteta Accadémia, s katerim so prav tako prejeli Prešernovo nagrado Akademije za glasbo. Od leta 2012 je redna članica Simfoničnega orkestra RTV Slovenija, od leta 2019 na mestu solo violistke. Sodeluje z vsemi slovenskimi profesionalnimi orkestri in redno koncertira v komornih zasedbah s priznanimi glasbeniki kot so Mate Bekavac, Irena Grafenauer, Boštjan Lipovšek, Andrej Žust idr. Bila je tudi članica orkestrov EUYO in GMJO.

Valentina Mosca je študirala na Konservatoriju v Padovi in leta 2013 z violino diplomirala pri G. Bertagninu, leta 2014 pa še z violo pri F. Scalabrinu. Ves čas študija je obiskovala še Akademijo za glasbo v Pinerolu, kjer je znanje prejemala od violinistov D. Schwarzberg inA. Pinzaru. Študij viole je nadaljevala v Frankfurtu z A. C. Soanea. Redno nastopa v različnih komornih sestavih in sodeluje s priznanimi orkestri kot so Orkester iz Padove in Veneta, Godalni orkester Akademije za glasbo v Pinerolu, Simfonični orkester FVG Mitteleuropa in z nemškimi orkestri Saarländisches Staatstheater Saarbrücken, Pfalztheater Kaiserslautern in Philharmonisches Staatsorchester Mainz. Od leta 2017 je vodja viol v Simfoničnem orkestru RTV Slovenija.

Martin Sikur je violončelo študiral pri Cirilu Škerjancu na Akademiji za glasbo v Ljubljani, pri Enricu Bronziju in Giovanniju Gnocchiju na Fondazione Musicale Santa Cecilia v Portogruaru, komorno igro pa pri Chia Chou-u na Univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost v Gradcu. Za svoje glasbeno delovanje je prejel več nagrad in priznanj. Izpopolnjeval se je na mojstrskih tečajih violončela in komorne igre pri priznanih profesorjih (H. E. Deckert, B. Gmelin, W.-S. Yang, M. Ostertag, E. Schoenfeld, T. Brandis). Od leta 2001 do leta 2005 je bil član mladinskega orkestra Gustav Mahler. Kot solist ali komorni glasbenik nastopa doma in v tujini. Igra v Klavirskem triu Ars Musica in Godalnem kvartetu M.ARS. Martin Sikur je član orkestra Slovenske filharmonije.

Jošt Kosmač je začel igrati violončelo v glasbeni šoli Škofja Loka pri Zdenki Kristl Marinič. Pri isti profesorici je šolanje nadaljeval tudi na SGBŠ Ljubljana vse do vpisa na Akademijo za glasbo v Ljubljani, kjer je študiral pri Cirilu Škerjancu in kasneje tudi z odliko diplomiral. Je dobitnik številnih nagrad, tako doma kot tudi v tujini. Prejel je študentsko Prešernovo nagrado Akademije za glasbo in diplomo Summa cum laude. Izpopolnjeval se je na številnih seminarjih pri priznanih profesorjih. Kot solist je nastopal z orkestroma SGBŠ Ljubljana in SNG Maribor. Igra v številnih komornih zasedbah. Od leta 2008 je zaposlen v orkestru Slovenske filharmonije.