Ensemble 1781

v petek, 20. maja 2022 smo v Stari grofiji pod Celjskim stropom s koncertom Ensemble 1781 zaključili glasbeni abonmaja 2021/2022.

ENSEMBLE 1781
Aljaž Beguš, klarinet
Massimiliano Miani, klarinet
Lorenzo Contaldo, fagot

Spored:
Wolfgang Amadeus Mozart: Divertimento št. 2 in št. 4

O izvajalcih:

Aljaž Beguš je bil s trinajstimi leti sprejet na Srednjo glasbeno in baletno šolo v Ljubljani, kasneje pa je diplomiral na Akademijo za glasbo v Ljubljani. Leta 2008 je s študijem nadaljeval na prestižni Escuela Superior de Musica Reina Sofia v Madridu, kjer je leta 2010 končal svoj podiplomski študij v razredu Michela Arrignona.
Aljaž Beguš je prejel pet zaporednih prvih nagrad na državnem tekmovanju Temsig, zmagal pa je tudi na mednarodnih tekmovanjih Citta’ di Carlino in Marco Fiorindo. Leta 2005 je prejel študentsko Prešernovo nagrado, dve leti kasneje je bil polfinalist mednarodnega evrovizijskega tekmovanja EBU New Talent v Bratislavi. Leta 2014 se je s pihalnim kvintetom Spirito uvrstil v polfinale tekmovanja ARD.
Na velikih komornih festivalih redno igra z umetniki, kot so Mate Bekavac, Charles Neidich, Dag Jensen, Nicholas Daniel, Enrico Bronzi, Bruno Canino, Dora Schwarzberg, Lorenza Borrani, Alexander Lonquich, Maria Joao Pires, Ensemble MidtVest in drugimi. Sodeluje z orkestri Spira Mirabilis, Orchestra da Camera di Mantova, Orchestra Leonore, Orchestra Mozart, English National Opera, European Union Youth Orchestra in Gustav Mahler Jugendorchester. Kot solist je nastopil z Orkestrom Slovenske filharmonije, Simfoniki RTV Slovenija, Gustav Mahler Jugendorchester, Jeaner Philharmonie, Orquesta da camara de Escuela Superior de Musica Reina Sofia, Orchestra da Camera di Mantova, Pihalni orkester akademije za glasbo ter RTV Big Bandom. Kot član orkestrov ali komornih zasedb je nastopil na prestižnih festivalih BBC Proms, Luzern Festival, Young Euro Classics, Bolzano Festival, Mantova Chambermusic Festival, Salzburger Festspiele, Kammermusikfest Lockenhaus …Trenutno je zaposlen kot bas klarinetist v Orkestru Slovenske filharmonije.

Massimiliano Miani je diplomiral na Konservatoriju v Trstu in glasbenem konservatoriju v Luganu. Izpopolnjeval se je tudi pri klarinetistih, kot so Lorenzo Guzzoni, Mate Bekavac, Martin Spangenberg, Thomas Friedli in Piernarciso Masi. Kasneje je z odliko končal študij historičnega inštrumenta na Konservatoriju v Padovi. Od leta 2006 do 2008 je bil soloklarinetist simfoničnega orkestra Friuli-Venezia Giulia, od leta 2008 pa je prvi klarinet Slovenske filharmonije. Redno sodeluje tudi s Kraljevo filharmonijo v Londonu, Maggio orkestrom Musicale Fiorentino v Firencah, Rimskim opernim orkestrom, Filharmonijo v Trstu, Haydn Symphony Orchestra of Trento and Bolzano, filharmoničnim orkestrom G. Verdi v Salernu, Ensemble Nuovo Contrappunto, Mantua Chamber Orchestra, z dirigenti kot so Dutoit, Fedoseyev, Gergiev, Jurowski, Marriner, Mehta, Muti, Oren in Valčuha. Kot solist je med drugim nastopil s Slovensko filharmonijo, slovaškim radijskim simfoničnim orkestrom, Friuli Venezia Giulia, Praškim simfoničnim orkestrom in komornim orkestrom Busoni.

Lorenzo Contaldo je fagotist orkestra Slovenske filharmonije. Po končanem študiju pri profesorju Oscarju Meani na Konservatoriju Giuseppeja Verdija v Milanu, kjer je diplomiral z odliko, je svoje izobraževanje nadaljeval na lyonskem konservatoriju (CNSMD de Lyon) pod mentorstvom profesorja Carla Colomba. Sodeloval je z različnimi evropskimi orkestri, kot so Orchestre National de l’Opéra de Lyon, Orchestre National Bordeaux Aquitaine, Orchestre National de Lorraine, Bournemouth Symphony Orchestra, Orchestre des Pays des Savoie, Orchestra Sinfonica Arturo Toscanini, Orchestra Sinfonica Giuseppe Verdi di Milano, Orchestra I Pomeriggi Musicali, Orchestra Filharmonica della Scala.