Uspešen praznik glasbe v Celju

V torek, 21. junija, na najdaljši dan v letu, smo v Celju z dvanajst koncerti na dveh odrih na prostem obeležili Praznik glasbe.


Iniciativa Fête de la musique je nastala leta 1982 v Franciji na pobudo takratnega ministra za kulturo, Jacquesa Langa. Ugotovil je, da je v Franciji toliko ljudi vseh generacij, ki se ukvarjajo z glasbo, da je preprosto treba določiti dan, ko bodo francoska mesta zasijala v vsej svoji glasbeni veličini in se bo muziciralo povsod. Danes Fête de la musique vključuje več kot 150 držav in več kot 700 mest z vsega sveta.


V Celju je praznovanje četrtič potekalo v organizaciji Hiše kulture Celje, ki redno sodeluje s Slovenskim glasbeno-informacijskim centrom, koordinatorjem projekta za Slovenijo. Na odru pri Vodnem stolpu so nastopile zasedbe Bibliban, Inga Ulokina & Andrey Lobanov, Invite, Uroš Planinc Group in Shadows Play, večer pa je zaključila zasedba Funk Fact, ki bo na istem odru 9. julija v sklopu Špitalovega poletja predstavila svoj novi album. Dogajanje na odru na Mestni plaži je otvorila otroška glasbena predstava Mojstri pajki, ki sta jo napisala skladatelj Tomaž Trop in dramaturginja Nuša Komplet Peperko, v nadaljevanju pa so nastopili Duo Timber, Citrlajf, Duo Urška in Alan, učenci kreativne glasbene šole eNota in tolkalska zasedba Perkakšns.


Avtorja fotografij: Lea Remic Valenti in Robi Valenti