Camerata Sinfonica Austria

V soboto, 21. januarja 2023 smo ob 19:30 gostili komorni orkester Camerata Sinfonica Austria v Narodnem domu Celje.


Dirigent: Davorin Mori
Solistka: Monika Hosp, sopran

Program:
Anton Webern (1883 – 1945): Počasni stavek
Matija Krečič (1988): Ozarjena noč za sopran in orkester, krstna izvedba

****

Gustav Mahler (1860 – 1911): Simfonija št. 4 v G-duru (priredba: Iain Farrington)
Bedächtig, nicht eilen (Zmerno, ne hitro)
In gemächlicher Bewegung, ohne Hast (Lagodno gibljivo, brez hitenja)
Ruhevoll, poco adagio (Mirno, precej počasi)
Sehr behaglich (Zelo udobno)

Predkoncertni pogovor z dirigentom Davorinom Morijem in skladateljem Matijo Krečičem je bil ob 19:00

Komorni simfonični orkester pod vodstvom slovenskega dirigenta Davorina Morija že leta goji tradicijo izvajanja velikih simfoničnih del prirejenih za virtuozne in majhne glasbene zasedbe, kar omogoča izvedbo tudi v manjših dvoranah. Na koncertu v Narodnem domu bodo izvedli Simfonijo št. 4 Gustava Mahlerja in novo kompozicijo za sopran in simfonični orkester slovenskega skladatelja Matije Krečiča.

Dirigent in pianist Davorin Mori je svoj dirigentski preboj dosegel z izvedbo Asatrianove Mass Prayer Wheel na slovitem festivalu Salzburške slavnostne igre leta 2016, od takrat pa je dirigiral Armenskemu simfoničnemu orkestru, Kijevskemu simfoničnemu orkestru, Dunajskemu filharmoničnemu zboru, dunajskemu baročnemu orkestru Cappella Albertina in drugim. Redno sodeluje s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija, delal pa je tudi kot vodja pevskega zbora Opere Malmö na Švedskem. Kot pianist nastopa na uglednih evropskih glasbenih festivalih, kot solist pa je nastopil z orkestri kot so Komorni orkester Gleisdorf, orkester Slovenske filharmonije, dunajski orkester Tonkunstler, simfonični orkester Konse, Sinfonieta Klagenfurt in drugimi.
Davorin Mori je profesor klavirja na Univerzi za glasbo na Dunaju, asistent dirigenta zbora Dunajske državne opere in umetniški vodja orkestra Camerata Sinfonica Austria.

Avtor fotografij je Robert Valenti.