Ludwig van Beethoven

Ludwig van Beethoven je skladatelj, ki se je rodil 16. decembra 1770. Letos praznujemo 250. obletnico njegovega rojstva.

 

 

 

 

 

 

 

Rodil se je v nemškem mestu Bonn, očetu glasbeniku, ki mu je že zelo zgodaj omogočil pouk klavirja in violine. Pri sedmih letih je prvič nastopil kot solist z orkestrom, pri sedemnajstih letih pa se je odpravil na Dunaj, kjer je bil učenec slavnega skladatelja Josepha Haydna.

Joseph Haydn, Wolfgang Amadeus Mozart in Ludwig van Beethoven so najslavnejši predstavniki obdobja v zgodovini glasbe, ki ga imenujemo klasicizem, omenjene skladatelje pa imenujemo tudi “dunajski klasiki”. Klasicizem traja približno od leta 1750, ko je umrl Johann Sebastian Bach, najslavnejši predstavnik glasbenega baroka, do leta 1827, ko umre Ludwig van Beethoven, ki s svojimi poznimi deli že nakaže prihod naslednjega glasbenega obdobja – romantike.

Kmalu je postal najslavnejši pianist v Avstriji, sprva pa je pisal predvsem skladbe za klavir ter za manjše komorne sestave. Njegove najslavnejše klavirske sonate (tristavčne skladbe za klavir) so V mesečini, Patetična in Appassionata.

Star 26 let je začel opažati, da izgublja sluh, do 31. leta je bil že hudo naglušen in kljub dobremu finančnemu stanju živel v neprestani stiski. V tem času je začel pisati za simfonični orkester. Občudoval je Napoleona in mu najprej posveti Tretjo simfonijo ter jo imenoval Sinfonia Grande titolata Bonaparte, kasneje pa ta naslov prečrtal in jo imenoval Sinfonia eroica. Leta 1806 je napisal četrto in leta 1808 peto simfonijo, v kateri je izrazil svoj obup.

Ko se je začel posvečati naravi in veliko časa posvetil sprehodom, je napisal Šesto simfonijo in jo imenoval Pastoralna, v njej pa z glasbo opisuje naravo, čemur pravimo tudi programska glasba.

Tej sta sledili sedma in osma, potem pa se je obrnil k cerkveni glasbi in napisal dve maši. Šele v letih 1822-1823, ko je bil že popolnoma gluh, je nastala njegova največja mojstrovina, Deveta simfonija. V četrtem stavku te simfonije je tudi Oda radosti, ki je današnja himna Evropske unije.

Beethoven je umrl 26. marca 1827 na Dunaju.