Umetnost v gibanju: Zgodba o vojaku

Četrtek, 7. 3., 19.30, Narodni dom Celje

Glasba: Igor Stravinski
Libreto: Charles-Ferdinand Ramuz
Režija: Lea Kukovičič

Dirigent: Simon Dvoršak


Zgodba o vojaku je hibrid, žanrsko sodelovanje. Je tudi zgodba z linearno strukturo. Ravnina. Cilj je znan, predvidljiv. Kaj se lahko zgodi, ko ravno črto prekine vertikala in neurje. Kaj se lahko zgodi, ko si delimo prostor in čas? Ko mislimo, da vemo, v kaj se spuščamo.

Glasbena uprizoritev Zgodba o vojaku išče asociacije z aktualnim. Ustvarja nove realnosti in posodi glas drugim. In se sprašuje, kje je magija? In domišljija, kako deluje? Potrebno je locirati s koordinatami. Ali samorogi obstajajo? Ne. Ali samorogi obstajajo v pravljicah? Da.

Zgodba o vojaku je glasbeno-gledališko delo za tri igralce, plesalko in instrumentalni septet, ki so ga leta 1918 krstno izvedli na festivalu v Lozani. Libreto, ki ga je navdihnila ruska ljudska pripovedka, pripoveduje zgodbo o vojaku, ki svojo violino proda hudiču v zameno za neizmerno bogastvo, kot še vsakič pa se izkaže, da se v drobnem tisku dogovora z zlodejem skriva marsikatera neprijetnost. Dogajanje odlično ilustrira glasba Igorja Stravinskega, ki jo odlikujeta prepoznavna zvočnost in genijalna ritmična invencija.

Slavno, a v Sloveniji redko izvajano delo bo na oder celjskega Narodnega doma postavila absolventka režije na gledališki akademiji DAMU v Pragi Lea Kukovičič.