Aco Bišćević & Alberto Pagani

V četrtek, 27. oktobra, sta ob 19:30 v Narodnem domu Celje pri nas gostovala tenorist in pianist Aco Bišćević in plesalec Alberto Pagani.

Aco Aleksander Bišćević je na ljubljanski glasbeni akademiji študiral glasbeno pedagogiko. Na salzburškem Mozarteumu je končal študij petja pri Elisabeth Wilke in Bredi Zakotnik ter študij čembala pri Wolfgangu Brunnerju. Udeležil se je številnih mojstrskih tečajev in nastopa kot operni pevec, pevec samospevov, evangelist v Bachovih pasijonih, predvsem na severu Evrope in Nemčiji, in kot koncertni pevec z dirigenti, kot so Michael Hofstetter, Theodor Guschlbauer, Jordi Savall, Reinhard Goebel, Vittorio Ghielmi, Ingo Metzmacher, Claudio Abbado, Riccardo Muti, Nikolaus Harnoncourt. Leta 2015 je v operi Vojaki (Zimmermann) debitiral v milanski Scali. Nastopal je po vsej Evropi v opernih hišah (Berlin, Innsbruck, Ljubljana, München) in na različnih festivalih, kot so Salzburške letne igre, Trame Sonore Mantua, Styriarte v Gradcu, Bad Emsu. Aco Bišćević je priznan in cenjen tudi kot poustvarjalec komorne glasbe, solistično in v različnih manjših sestavih. Ustanovil je Akademski pevski zbor Aeternum Škofja Loka, ki ga je vodil deset let in se z njim posvečal predvsem baročni glasbi. Kot dirigent je na državnem tekmovanju Naša pesem prejel nagrado za najbolj perspektivnega slovenskega zborovodjo in Prešernovo nagrado Akademije za glasbo v Ljubljani.

Alberto Pagani je mladi italijanski plesalec, ki je več kot deset let treniral borilne veščine. Pagani je študiral balet v Pisi in nadaljeval študij sodobnega plesa v Rimu in na sloviti Salzburški eksperimentalni akademiji za ples (SEAD). Med študijem in kmalu po študiju je nastopil v predstavah s slavnimi koreografi, dirigenti in drugimi umetniki: Hillelom Koganom, Paulom Blackmanom, Cecilio Bartoli, Tobiasom Morettijem, Robertom Carsenom, Michaelom Sturmingerjem, Riccardom Mutijem, Marcom Minkowskim, Gianluco Capuanom.